lørdag den 15. marts 2014

Nice, Rivieraens dronning




Nice er Frankrigs femtestørste by og hovedby i departementet Alpes-Maritimes. Byen er først og fremmest berømmet for sin naturskønne beliggenhed ved Baie des Anges omgivet af bjergskråninger.
Nice har kun været en del af Frankrig siden 1860. Før den tid var byen en del af Italien, hvilket den stadig bærer tydeligt præg af. Byen har sin egen dialekt og sit eget køkken med berømte retter som Salade Niçoise, Pan-bagnat, Ratatouille, Socca og Pissaladière.

Seværdigheder og oplevelser

Den gamle by (Vieux Nice)
Byens største attraktion er den gamle bydel Vielle Ville eller Vieux Nice, som den også kaldes. Her finder man en labyrint af snævre, snoede gader, tætpakkede røde tegltage, små hyggelige pladser, et væld af butikker samt et stort udvalg af gode og mindre gode restauranter. Cours Salaya er den gamle bydels hjerte. Her er der hver morgen et farvestrålende blomster- og grønsagsmarked og en gang i måneden er her et stort marskandisermarked. Matisse boede for enden af markedspladsen i et stort gult hus. Her sad han oppe på tredje sal og kiggede ud af vinduet, mens han lavede sine små vidunderlige billeder. Den italienske påvirkning er stærk her.



Promenade des Anglais – Nices vartegn
I starten af 1800-tallet strømmede engelske aristokrater til kysten og koloniserede i realiteten det meste af kyststrækningen.  I 1820’erne anlagde de den storstilede promenade, Camin des Angès, heraf det senere navn Promenade des Anglais. I dag er den brede promenade, La Prom, Nice’s vartegn, hvor skatere og rulleskøjteløbere, pensionister og turister færdes side om side.

Le Château – den fantastiske udsigt fra slottet
Oprindeligt lå byen oppe på Rocher du Château mellem Promenade des Anglais og havnen, hvorfra man kunne forsvare sig mod fjenden. Af borgen er der i dag kun få rester tilbage. En elevator fører derop, og der er vid udsigt over Promenade des Anglais og byen til den ene side og havnekvarteret til den anden side.

Havnen
Havnen i Nice ligger på den anden side af Rocher du Château. Gå en tur langs havnen og betragt færgerne og nyd den afslappede stemning. Du finder her nogle af byens bedste natklubber, så efter at have tilbragt nogle dejlige timer ved havnen, kan du slutte dagen af på en af natklubberne og feste til den lyse morgen.



Den russiske katedral (Cathédrale Orthodoxe Russe)
Op til 2. verdenskrig var Nice populær blandt aristokrater. Dronning Victoria boede her i 1895, og i 1912 byggede tsar Nicolaj 2. den løgkuplede Cathédrale Orthodoxe Russe i St-Philippe. Det er et yderst mærkværdigt syn blandt de omkringliggende bebyggelser.

Chagall-museet
Chagall-museet blev overdraget den franske stat som gave fra kunstneren på dennes 85 årsdag 7. juli 1973. Chagall var selv med til at hænge billederne op som 86-årig i 1973. Den russisk fødte maler boede i Saint-Paul-de-Vence lige uden for Nice, hvor han nød godt af det gode klima. Han blev 98 år. Samlingen er overskuelig, og parken omkring museet en oase. Her kommer ingen museumstræthed.

Matisse-museet
Matisse-museet indeholder en kæmpestor samling af mere ukendte Matisse-værker udstillet i kronologisk orden. Museet er indrettet i en pragtfuld patriciervilla, Villa des Arènes, beliggende i de smukke Cimiez-haver. Kort før sin død i 1954 testamenterede Matisse sine værker til byen, som han havde fattet stor kærlighed til.

Cimiez
Byens mest eksklusive kvarter er Cimiez, som ligger op ad et højdedrag. Her finder man resterne af et romersk teater, les Arènes Romaines, som stammer fra det 3. årh. Det er omgivet af en meget velholdt og fredfuld park med rosenbuske og oliventræer. I et par uger i august er Cimiez stedet for Nice Jazzfestival, med musik hver dag indtil midnat, udført på tre scener.

Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain
MAMAC hedder Nices moderne kunstmuseum i folkemunde, som byder på moderne kunst med vægt på 1900-tallets skole i Nice, men også nutidige amerikanske kunstnere som f.eks. Warhol.

Musée des Beaux-Arts
Her udstilles den klassiske kunst, malerier fra tre århundreder. Villaen er bygget i 1876 og har været hjem for en ukrainsk fyrstinde. Samlingen begyndte med en gave fra Napoleon. De omfattende samlinger inkluderer impressionister og postimpressionister som Bonnard, Dufy og Monet.


La cuisine niçoise
Når man er i Nice skal man naturligvis sørge for at prøve de lokale specialiteter. La cuisine niçoise er nært beslægtet med det italienske køkken, og pasta eller pizza står ofte på menuen. Blandt de lokale specialiteter finder man blandt andet den verdensberømte Salade Niçoise, som består af salat, tunfisk, æg og ansjoser, Pan-bagnat, et rundt stykke brød med olivenolie, hvidløg, salat, løg, ansjoser og oliven, Ratatouille, en nem og simpel vegetarret med aubergine, courgette, peberfrugt, løg, flåede tomater og hvidløg, Pissaladière, en løgtærte med oliven og ansjoser, Tarte au blette, en mangotærte og socca, en slags pandekager af kikærtemel, som man ikke finder andre steder i landet.
For at finde det vidunderlige lokale køkken, findes der intet bedre kneb end at besøge en rigtig traditionel restaurant i Vieux Nice. Forvent ikke turistservice eller ellegance, men god mad til rimelig pris. De fleste restauranter åbner først omkring frokost kl. 12.00-12.30, et par timer senere lukker de igen, for siden at åbne op igen ved 19.30-tiden.

Skrevet af Tine
Au pair i Nice '97-'98




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.