torsdag den 8. maj 2014

Gorges du Verdon - Sydfrankrigs største seværdighed



På grænsen mellem Alpes-de-Haute-Provence og det sydligere departement Var finder man de betagende bjergslugter Grand Canyon du Verdon eller Gorges du Verdon. Verdonkløften er et af Europas største naturfænomener, skabt gennem millioner af år ved Verdon-flodens eroderende kraft. Gorges du Verdon er Sydfrankrigs mest besøgte seværdighed, og kan både ses fra vejene oppe på skrænterne og fra vandet.

Selve kløften er 21 kilometer lang og helt op til 700 meter dyb. Bredden ved dens bund varierer fra seks meter på det smalleste sted til 200 meter på det bredeste. Målt ved kanterne på toppen ligger de samme mål på mellem 200 og 1500 meter.


Man bør afsætte en hel dag til at udforske området og gerne mere. Den historiske by Castellanne, som ligger i den østlige ende, er den naturlige indgangsport til området. Fra Castellane fortsætter man mod vest ad D952. Lige efter punktet Clue de Chasteuil kommer man til en vejforgrening, som man skal benytte, hvis man vil køre syd om kløften. Den går over en smal århundred gammel bro og hedder her D955. Fortsætter man ad D952 kommer man nord om kløften. Begge ture har hver sine højdepunkter.

Fortsætter man nord om kløften, passerer man Point Sublime, som er et af de bedste udsigtssteder i området. Her får man for første gang et blik ind på langs af kløften og udsigtsplatformen bærer med rette sit navn. Her er sublimt. Afmærkede stier fører ned i kløftens bund. Følger man nordruten, må man ikke glemme, at man skal tage en sløjfe rundt via vejen Route-des-Crêtes, der er helt utrolig smuk.


Fortsætter man i stedet ad D955 kommer man således syd om kløften. Når man har kørt et stykke kommer man til en sidevej, som er meget snoet og temmelig stejl, især på det sidste stykke frem til D71. Man kommer nu op på et højere plateau, som byder på storslåede udsigter udover området. Første gang man bør gøre holdt er ved udsigtspunktet Balcon de Mesclat. Her kan man komme ned på en lille terrasse og godt beskyttet bag et rækværk stirre ned i dybet. Vejen fortsætter under navnet Corniche Sublime langs kløfterne og de svimlende floddale. Vejen falder igen pludseligt og byder her på de mest fantastiske udsigter udover Lac de Ste-Croix.


Lac de Ste-Croix er en opstemmet sø, hvis dæmning ligger i søens vestlige ende. Her på den østlige bred går der en bro over Verdonkløften, hvor floden munder ud i søen. Det er et populært badested med flere gode børnevenlige badestrande, og en tur op ad Verdon-floden bør man bestemt ikke snyde sig selv for. Det er en fantastisk oplevelse. Flere steder udlejes kanoer, kajakker, pedalbåde og sågar batteridrevne speedbåde. Glem ikke solcremen. Den brændende sol og dens reflekser i det klare bjergvand kan riste enhver turist på rekordtid.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.