tirsdag den 24. februar 2015

Iles de Lérins - i Cannesbugten


Småøerne Iles de Lérins ligger kun en kort sejlads fra det pulserende liv i Cannes, men de rummer en helt anden livsstil. Her er ingen biler, her er ingen knallerter. Kun bølgeskvulp og fuglefløjt, gangstier gennem skov og marker, eukalyptustræer og aleppo-fyr, små kapeller og vinmarker - og en enkelt munk på cykel.

De to øer, der afskilles af et svævert stræde, var tidligere de absolutte religiøse centre i Syfrankrig. St-Honoret er opkaldt efter den gallisk-romerske Honoratus, som kom til den mindste af øerne i slutningen af 300-tallet, hvor han grundlagde et kloster. Ste-Marguerite er opkaldt efter hans søster, som grundlagde et nonnekloster her.


På øen Ste-Marguerite sad den legendariske manden med jernmasken indespærret i "Fort Ste-Marguerite" fra 1687 til 1698; han blev flyttet til Bastillen, hvor han døde i 1703. Det siges, at han skulle bære masken, så ingen kunne se hans ansigt. Der findes mange forskellige hypoteser om hans identitet, bl.a. at han var en tvillingebror til Louis 14., som kunne være meget farlig for solkongens position, men man har ingen beviser, og hvem der gemte sig bag jernmasken, er den dag i dag en gåde. Fortet rummer i dag et havmuseum, som fortæller om denne begivenhed og om den maritime hitorie, faunaen, floraen og om arkæologiske fund på øen. Udgravninger på kysten nær fæstningen har afdækket mosaikker, vægmalerier og keramik, der stammer fra omkring det 3. årh. f.kr.


St-Honoret er kun beboet af munke, og af respekt for deres tro og daglige rutiner opfordres man til en stille adfærd og passende påklædning. Det betyder ikke, at man ikke kan tage en forfriskende dukkert i middelhavet fra øens små bugter, men den store attraktion er øens vegetation og meget vigtige afgrøde. Øen har et enkelt sti-system hele vejen rundt langs kysten samt tre lodrette og en vandret sti. Størstedelen af øens blot 36 hektar er tilgængelige til fods, men selve klostret er forbeholdt de 20 cisterciensermunke, hvis orden har ejet øen siden 1859.


På øens sydside troner det befæstede borgtårn, "Monastère Fortifié", der blev bygget mellem det 11. og 14. årh. som værn mod de mange erobrere, der hærgede området på det tidspunkt. Man kan komme helt op på toppen og nyde udsigten. Den gamle klosterkirke, "Abbaye de Lérins", huser øens 20 cisterciensermunke, der har viet deres liv til meditation og fremstilling af vin, farverige likøer, lavendelessens og honning, som sælges fra den lille butik ved kapellet, "Chapelle St-Pierre". Munkene på St-Honoret producerer ca. 40.000 flasker vin om året. Der er adgang til kirken og et lille museum med kanonkugler, tidlige kristne objekter, fragmenter af et alter fra 1500-tallet, statuer, fotografier og en model-udgave af klostret.

Rundt omkring på øen er der afmærkede bænke og picnic-steder, hvor man kan sidde i skygge under træerne og nyde frokosten. Og bade, hvis det er det man vil. Der er desuden en meget lækker restaurant, "La Tonnelle", delvist drevet af munkene, der serverer typiske middelhavsretter. Er man til salater, sandwich'er, crêpes etc. er der lige ved siden af en snack-bar, hvor man kan sidde dejligt i skyggen.

For at komme til øerne sejler der både fra havnen i Cannes flere gange om dagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.